Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης

Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο ΚλεομένηςΗσυχία επιτέλους! Ποιός κάνει τόση φασαρία;
Η φαντασία κάνει φασαρία στην οδό Σκουπιδοπόλεως.
Στην οδό Σκουπιδοπόλεως όλα ήταν ήσυχα ώσπου εμφανίστηκαν 4 παιδιά που ήθελαν … να παίξουν…
Στη οδό Σκουπιδοπόλεως χωράνε:
2 κάδοι, 99 σκύλοι, 22 στύλοι της ΔΕΗ, 2 γραμματοκιβώτια , 1 περίπτερο, 33 γκρινιάρηδες , τουλάχιστον 100 αυτοκίνητα , 33 φωνακλάδες, αλλά δεν χωράει το παιχνίδι των παιδιών! Δεν χωράει ούτε μία παιδική χαρά!!! Παρκάκι δεν υπάρχει πουθενά, ούτε γήπεδο για καμιά μπαλιά. Και οι πλατείες είναι μόνο για τους φραπέδες!
Δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος!
Οι μεγάλοι τα έχουν μπερδέψει. Πιστεύουν ότι φασαρία είναι οι φωνές των παιδιών που παίζουν και ησυχία τα αυτοκίνητα, οι κόρνες και οι μηχανές.
4 φιλαράκια μεταμορφώνουν το αφιλόξενο αστικό τοπίο σε έναν απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο. Ταξιδεύουν ανάμεσα σε κάδους, αυτοκίνητα, κολώνες, πολυκατοικίες και φωνές γειτόνων με οδηγό και καύσιμο την φαντασία και την φιλία τους.
Η ομάδα «Συντεχνία του Γέλιου» και το Θεάτρο Πορεία έχοντας την εμπειρία της παράστασης«Μια Γιορτή στου Νουριάν» και βλέποντας την αποδοχή και τον ενθουσιασμό του κοινού κάθε ηλικίας, διατηρεί την πίστη της σε αυτό το χειραφετημένο και κοινωνικό είδος παιδικού και νεανικού θεάτρου . Μετά τη συζήτηση που ανοίξαμε σε σχέση με την πολιτισμική συμφιλίωση, τις προκαταλήψεις και την παιδεία, έρχεται να προστεθεί μέσω της κωμωδίας «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» του Volker Ludwig, το θέμα της αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των παιδιών, της απελευθέρωσης της φαντασίας, του δικαιώματος στο παιχνίδι και της παρότρυνσης στη συνδημιουργία. Το έργο «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» θέλει να δυναμώσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών στην διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους. Δείχνει πως ο αδύναμος μπορεί να υπερνικήσει τους ισχυρούς: με ευρηματικότητα και εξυπνάδα, πολύ πλάκα, αλλά κυρίως με αλληλεγγύη. Για τα παιδιά αλλά και τους νέους είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους με τα πραγματικά καθημερινά τους προβλήματα, στους ήρωες της ιστορίας. Το θέατρο δεν πρέπει να είναι μόνο διασκέδαση, αλλά και να εμψυχώνει, να ερεθίζει την κοινωνική τους φαντασία, να τους κάνει να νοιώσουν πως δεν είναι μόνοι με τις δυσκολίες τους, και προπάντων να διαμηνύει ότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν.
Στο «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» τα παιδιά θα διασκεδάσουν με την καρδιά τους, με τις πονηριές και τα παθήματα των ηρώων και ταυτιζόμενα μαζί τους θα νιώσουν φεύγοντας την θεμελιώδη αξία της αλληλεγγύης στην δύσκολη καθημερινότητά τους.
Εξάλλου … Ένας ίσον κανένας!

Συντελεστές:

Μετάφραση – Διασκευή: Βασίλης Κουκαλάνι
Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ, Βασίλης Κουκαλάνι
Μουσική – Στίχοι: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά – Κουστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Επιμέλεια Κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτογραφίες & video: Μαρίζα Παπαδημητρίου, Azymmetry Pictures

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Πολυξένη Ακλίδη / Γιώργος Δάμπασης / Βασίλης Κουκαλάνι / Ηρώ Μπέζου / Πέτρος Σπυρόπουλος / Μιχάλης Τιτόπουλος
Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης

7 σκέψεις σχετικά με το “Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s