Στροφοδίνη (Β.ΝΑΧΜΙΑΣ)

Στροφοδίνη21 Μαρτίου 2014 στος 19.30

Ένα δρώμενο με αφετηρία την εκστατική πρακτική του στροβιλισμού, με παράλληλη απαγγελία ποιημάτων του Ρουμί στο πλαίσιο και το πνεύμα του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ.

“Η θεραπεία του πόνου βρίσκεται μέσα στον πόνο” Τζ. Ρουμί

Το κοινό και οι στροβιλιστές συναντιούνται στην εκστατική διάσταση, εκεί που η ύπαρξη διαρκώς ελευθερώνεται από κάθε είδους τυραννία και πόνο. Το δρόμο για την διάσταση αυτή δείχνει ο επιτόπιος εκστατικός στροβιλισμός.

Ο στροβιλισμός ως χορός αποτελεί την πανάρχαια εκστατική τεχνική με στόχο την ψυχική ανάταση των ατόμων που την εξασκούν, αλλά και αυτών που την παρακολουθούν. Πρόκειται για μια πρακτική που εξασκείται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και χαρακτηρίζει πολλές κουλτούρες. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε με το όνομα Στροφοδίνη, όνομα που κρατάμε και για τις παραστάσεις μας, και που απέδιδαν στην αυθόρμητη χορευτική τάση όλων των παιδιών για να φτάσουν σε έκσταση.

Στον Σούφικο κόσμο, το τάγμα των Μαβλεβίδων κρατά έως σήμερα την παράδοση των τελετών του, οι οποίες καταλήγουν στον Στροβιλισμό. Ιδρυτής του τάγματος των περιστρεφόμενων Δερβίσηδων ήταν ο Τζελλαλουντίν Ρουμί, ο περίφημος «Άγιος Ποιητής» του 13ου αιώνα (1203-1271), το μήνυμα του οποίου για πανανθρώπινη συναδέλφωση αντηχεί δυνατό ως τις μέρες μας: στις ΗΠΑ, μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, οι μεταφράσεις της ποίησής του φτάνουν τα 100 και πλέον εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ στον μουσουλμανικό κόσμο είναι σταθερά πρώτος σε πωλήσεις μετά το Κοράνι.

Συντελεστές
Σύλληψη – Διδασκαλία Βίκος Ναχμίας
Μουσική Mercan Dede
Φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτας

Στροβιλιστές Ιρις Γελεκλίδου, Τώνια Γελεκλίδου, Άννα Γεωργάτσου, Μαρίνα Κοριολάνο – Λυκουρέζου, Μαριαλένα Μαμαρέλη, Βίκος Ναχμίας, Ελένη Παναγιωτοπούλου, Αλέξανδρος Φαρμάκης.

παράσταση χορού Στροφοδίνη παράσταση χορού Στροφοδίνη

2 σκέψεις σχετικά με το “Στροφοδίνη (Β.ΝΑΧΜΙΑΣ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s