Απολογισμός 1ου Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών | 13-23/03/2014

45 Παραστάσεις / 25 Συναυλίες / 6 Συζητήσεις / 1 Πορεία!

Μπλοκ Αντιφασισστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών

Ευχαριστούμε τους περίπου 200 καλλιτέχνες που παρουσίασαν το έργο τους, τους 40 πολιτισμικούς ακτιβιστές που έφεραν εις πέρας την τεράστια παραγωγή και τους πάνω από 10.000 ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτή την μεγάλη γιορτή ελευθερίας.

Μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου απέδειξε στην πράξη ότι αντιλαμβάνεται ως πρωταγωνιστικό τον ρόλο του στις εξελισσόμενες κοινωνικές πρωτοβουλίες αναχαίτισης της ρατσιστικής και φασιστικής απειλής και απέδειξε με την διαθεσιμότητά του πως είναι έτοιμος να υπηρετήσει χωρίς τα συμβατικά άμεσα ή έμμεσα οφέλη μια στοχευμένη κινηματική αντιφασιστική πρωτοβουλία. Οι κατάμεστοι θεατρικοί χώροι και η μυσταγωγική διάθεση που δημιουργήθηκαν στο Εμπρός και ήταν προϊόν της συνείδησης του αντιφασιστικού μηνύματος, είχαν αδιάκοπη διάρκεια ζωής, χαρακτήρισαν όλες τις μέρες και ώρες του φεστιβάλ.

Με την αντιιεραρχική και αυτοοργανωμένη δομή του, την ανοιχτή συμμετοχική διαμόρφωση του προγράμματος και την αφιλοκερδή συμμετοχή όλων, το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών κατόρθωσε να παράξει πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό έργο ευρείας απεύθυνσης, να ενώσει και να εμψυχώσει όσες και όσους αγωνίζονται για ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ενάντια στην καθεστωτική κουλτούρα της εμπορευματοποίησης και του αποκλεισμού. Η κατάληψη του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός έχοντας ήδη αυτά τα χαρακτηριστικά, υπήρξε ο ιδανικός χώρος γι’ αυτή την πρώτη συνάντηση. Ελπίζουμε κι επιδιώκουμε να ακολουθήσουν κι άλλες πολλές αντίστοιχες δράσεις σε γειτονιές, σχολεία, στο δημόσιο χώρο, σε εστίες κοινωνικής αδικίας και ανισότητας, καθώς και σε άλλες πόλεις ενδυναμώνοντας τον αντιφασιστικό αγώνα με φαντασία, νόημα, πολιτισμό, πάθος για ελευθερία και συνυπευθυνότητα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να μετουσιώνουμε τις παραστατικές τέχνες και να τις μετατρέπουμε σε εργαλεία απελευθέρωσης από το κυρίαρχο καθεστώς της επιβολής, της απάθειας και της εθελοδουλίας, δημιουργώντας περιεχόμενο προσβάσιμο σε όλες και όλους. Γι’ αυτό είναι σημαντική η συνέχιση αυτής της πρωτοβουλίας μέσω της ανοιχτής συνέλευσής της και η διεύρυνσή της με νέες συμμετοχές.

Ο πνιγμός των δώδεκα Αφγανών προσφύγων στο Φαρμακονήσι, με την απόλυτη – αλλά αποσιωπημένη με κάθε δυνατό τρόπο – ευθύνη του κράτους «φρούριο», η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από χρυσαυγίτες το 2013 στα Πετράλωνα, και ο τραυματισμός του Γαβριήλ Α. από τις δυνάμεις καταστολής που του κόστισε μερική απώλεια όρασης στην αντιφασιστική πορεία στο Κερατσίνι την επόμενη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τη Χ.Α, είναι λίγα μόνο από τα παραδείγματα ρατσιστικής και κρατικής βίας που αποδεικνύουν την ανενόχλητη και νομιμοποιημένη από το κράτος επέλαση της φασιστικής απειλής και μας δημιουργούν την ανάγκη με συνυπευθυνότητα να συμβάλλουμε ηθικά και υλικά στα εξής: τη μεταφορά στην πατρίδα τους των σορών των πνιγέντων προσφύγων Αφγανών στο Φαρμακονήσι, τα δικαστικά έξοδα της παράστασης της πολιτικής αγωγής στην υπόθεση του Σαχζάντ Λουκμάν. Τέλος, δίχως συμπονετική διάθεση, να ενισχύσουμε την προσπάθεια αποκατάστασης του τραυματισμένου από τις δυνάμεις καταστολής αντιφασίστα διαδηλωτή Γαβριήλ.

Τη συμβολή αυτή, κατέστησε εφικτή η αθρόα προσέλευση των ανθρώπων στο κατειλημμένο θέατρο Εμπρός κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, που στήριξαν, με τη συμμετοχή και την προσφορά τους, τη διεξαγωγή αυτού του φεστιβάλ και τη συνέχιση της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας παραστατικών τεχνών, καθώς και τη συνέχιση του εγχειρήματος του Εμπρός, μιας κατάληψης με καλλιτεχνικό, εκτός από κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα. Πάνω απ’ όλα, όμως, στήριξαν με τη συμμετοχή και την προσφορά τους τον αντιφασιστικό αγώνα.

Οι συνεχείς επιθέσεις σε μετανάστες/ριες και πρόσφυγες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η καταστολή στους δρόμους και στις γειτονιές της πόλης αλλά και οι κοινωνικοπολιτικοί αυτοματισμοί που περιθωριοποιούν ανάπηρους/ες, ΛΟΑΔ και συνανθρώπους της διπλανής πόρτας μας βρίσκουν όλες και όλους ΑΠΕΝΑΝΤΙ.

Η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Παραστατικών Τεχνών ανεξάρτητη από κάθε φορέα και αυτόνομη στις λειτουργικές της διαδικασίες, στοχεύει στην αυξανόμενη ενεργοποίηση και στην έμπρακτη υποστήριξη όλων ανεξαιρέτως των κοινωνικών ομάδων που βιώνουν σήμερα αποκλεισμό διακριτές συμπεριφορές, διαχρονικά στιγματιστικές αντιλήψεις και άλλες συνέπειες των ρατσιστικών και φασιστικών πρακτικών.

Ο απολογισμός του πρώτου αντιφασιστικού φεστιβάλ μας οπλίζει με τον ενθουσιασμό να συνεχίσουμε και να απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους και όλες, για να συνδιαμορφώσουμε τις επόμενες δράσεις μας.

Δεν τελειώνουμε εδώ. Προχωράμε όλοι μαζί, καλή μας συνέχεια! Ο φασισμός δεν ξέρει να χορεύει, δεν έχει χρώματα, δεν τραγουδά. Αυτά είναι τα δικά μας όπλα!

Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Παραστατικών Τεχνών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s