Μάθημα Tango & Milonga (Danzarín)| 19/3/15

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 στις 9 μ.μ. στην Πλ Αγ. Αναργύρων έξω από το ΕΜΠΡΟΣ
Εργαστήρι Χορού Danzarín

milonga στο 3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών

Ένας ολόκληρος κόσμος μέσα και έξω από την αγκαλιά.

Το εργαστήρι χορού Danzarín οργανώνει ανοιχτό μάθημα tango & milonga (βραδυά χορού tango) στην πλατεία Αγ. Αναργύρων στου Ψυρρή μέσα στα πλαίσια του 3ου Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών.

10 λόγοι για τους οποίους το τάνγκο είναι ξεχωριστό 

της Δήμητρας Γκρους

1. Είναι «κοινωνικός» χορός, που σημαίνει ότι το μαθαίνουμε για να πηγαίνουμε να χορεύουμε στις μιλόνγκες.
2. Δεν απαιτούνται ειδικές δεξιότητες για να μάθεις να χορεύεις, αυτό που χρειάζεται είναι να το αγαπήσεις. Το τάνγκο το αγαπάμε για πολλούς λόγους και ο πιο σημαντικός έχει να κάνει με το πώς είναι φτιαγμένο.
3. Παλιά, οι χορευτές χόρευαν καρδιά με καρδιά. Το ίδιο και τώρα.
4. Ο καβαλιέρος και η ντάμα, χορεύοντας, φτιάχνουν μια ενότητα. Εκείνος κυρίως οδηγεί, εκείνη κυρίως ακολουθεί. Είναι προσηλωμένοι ο ένας στον άλλο. Και οι δύο μαθαίνουν έναν κώδικα επικοινωνίας που θα τους επιτρέψει μέσα από συνεχείς αδιόρατες αποκρίσεις να κινηθούν μαζί. Έχει να κάνει με την τεχνική, αλλά ακόμα πιο πολύ με το συναίσθημα.
5. Ο καβαλιέρος αποφασίζει κάθε επόμενη κίνηση του ζευγαριού και την επικοινωνεί στην ντάμα μέσω της αγκαλιάς. Χορεύουν αυτοσχεδιαστικά με την κάθε στιγμή να γεννάει την επόμενη, σαν μια ζωντανή συνομιλία των δύο που διαρκεί όσο και η μουσική.
6. Ποτέ ένας χορός δεν είναι ίδιος με έναν άλλο, ποτέ δεν χορεύεις το ίδιο με διαφορετικούς παρτενέρ, ποτέ δεν χορεύεις το ίδιο διαφορετικά tangos.
7. Δεν χορεύεις βήματα, χορεύεις τη συγκεκριμένη μουσική που ακούς την ώρα που χορεύεις. Ορχήστρες του ’30 και του ’40, αλλά και νεότερες, με το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα η κάθε μία. Σταδιακά τα «αγαπημένα» κομμάτια αρχίζουν και παίρνουν το ένα τη θέση του άλλου και η συγκίνηση πολλαπλασιάζεται.
8. Χορός, μουσική, ποίηση, κουλτούρα γεννήθηκαν στην Αργεντινή. Τώρα πια το «αργεντίνικο» τάνγκο έχει ανακηρυχθεί από την Unesco προϊόν παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ισχύει για όλους, παντού: όταν μαθαίνεις να το χορεύεις, γίνεσαι κομμάτι του.
9. Σε μια εποχή κρίσης σαν τη δική μας, το τάνγκο (μπορεί να) είναι μια παρηγοριά. Γιατί έχει την αγκαλιά, την επαφή, το ότι έρχεσαι κοντά με τον άλλο. Και γιατί είναι ένα πεδίο που σου δίνει τη δυνατότητα να εκφραστείς: να εμβαθύνεις, να περάσεις (αν θέλεις) όλο το δρόμο της μελέτης και της εξέλιξης, με την απόλαυση να μεγαλώνει.
10. Με πολύ λίγα χρήματα, αντί για ποτό σκέτο, πηγαίνεις στη μιλόνγκα και χορεύεις όλο το βράδυ. Βρίσκεις φίλους, συναντάς ανθρώπους, περνάς ωραία. Εκφράζεσαι καλλιτεχνικά, ευχαριστιέσαι. Πίνεις, κοιτάζεις, στροβιλίζεσαι.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s